Itravel

Rezerwacja/Infolinia +48 501 738 233

rezerwacje@itravel.com.pl

« wstecz   |     » LATO » Wczasy lotnicze » ITALIA OD KUCHNI - Toscana

ITALIA OD KUCHNI - Toscana

Włochy
region:
Toscana
rodzaj:
Apartament

Znana ze sztuki, historii i pięknych krajobrazów, Toskania to region, gdzie przeszłość i teraźniejszość zlewają się w przyjemnej harmonii. Miasta na wzgórzach spoglądają na okolicę z wysokości, otoczone etruskimi murami i szczupłymi cyprysami. Toskańskie miasta takie jak Florencja, Siena i Pisa, wraz z mniejszymi, jak Lucca, Cortona czy Arezzo, zawierają najbardziej znane włoskie skarby sztuki. Warto również odwiedzić średniowieczne wioski, jak chociażby San Gimignano, ze słynnymi wieżami lub Pienza - mały klejnot renesansu usytuowany w samym sercu wspaniałej sielankowej wsi. Krajobraz Toskanii jest zróżnicowany, począwszy od spektakularnych gór Alpi Apuaneto po łagodne wzgórza Chianti, skąd pochodzi jedno z najbardziej znanych włoskich win..

Na toskańskich stołach królują pieczywo, ser, oliwa, oliwki, warzywa, owoce i wołowina. Wiele przysmaków doczekało się swojego święta, na które co roku zjeżdżają smakosze z najdalszych zakątków świata. Włosi nie jedzą, lecz ucztują. Tego warto się od nich uczyć. Celebrują posiłek, czyniąc go wydarzeniem rodzinno-towarzyskim. Czekają nas zatem spotkania przy stole, będące ważnym elementem kulinarnej toskańskiej przygody.

Nasza podróż do Toskanii zaplanowana jest szlakiem wina (Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Gallo Nero, Chianti Colli Sensi, Carmignano, Vernaccia di San Gimigliano ) i toskańskich specjałów – spróbujemy zgłębić wszystkie tajniki OD KUCHNI.

Zapraszamy 

Program ramowy :                                                                                                                                                                          

Dzień 1       Chantigiana - Firenze                                                                                                                                               
przyjazd do Włoch . W drodze do Florencji, przejazd malowniczą drogą Chiantigiana. Dojedziemy do jednej z najlepszych winnic w okolicy, znanej z produkcji doskonałego czerwonego wina Chianti i innych win. Można tam znaleźć starodawne piwnice winne i ”vinsantaia ", gdzie wino deserowe Vinsanto dojrzewa. Będzie oczywiście strong>degustacja wina, ale będzie również okazja do popróbowania miejscowej oliwy z oliwek.
Przejazd do Florencji, spacer z przewodnikiem po mieście, następnie czas wolny.
Florencja to centrum średniowiecznego handlu europejskiego i finansów, miasto jest często uznawana za miejsce narodzin włoskiego renesansu i było długo rządzone przez rodzinę Medici. Florencja słynie także ze wspaniałej sztuki i architektury. Mówi się, że spośród 1000 najważniejszych artystów europejskich drugiego tysiąclecia, 350 mieszkało i pracowało we Florencji. Miasto nazywane jest również Atenami średniowiecza. Podczas zwiedzania Florencji zobaczymy miejsca poświęcone wspaniałej przeszłości miasta, a także stymulujące jej obecne życie. Ponte Vecchio, Piazza della Signoria, eleganckie pałace i modne sklepy, z urokliwymi wąskimi średniowiecznymi uliczkami i imponującym placem katedralnym z imponującą kopułą Brunelleschiego to wszystko zobaczymy powoli spacerując po Florencji.
przejazd do miejsca zakwaterowania. Kolacja U GOSPODARZY połączona z degustacją miejscowych produktów. Nocleg

Dzień 2   Arezzo – Cortona                                                                                                                                                 Wczesnym rankiem wybierzemy się na miejscowy  targ. To właśnie tutaj  zobaczymy prawdziwe życie mieszkańców, ich temperament i żywiołowość. Na rozstawionych straganach znajdziemy  produkty wytwarzane i zbierane wyłącznie w okolicy, które choć festiwalu się nie doczekały, mają honorowe miejsce na toskańskich talerzach. Zaskakująco skromne toskańskie śniadanie zjemy w lokalnym barze, wraz z mieszkańcami.   W Arezzo i Montemurlo główną rolę gra włoska oliwa oraz znane na całym świecie, pochodzące z tego regionu – trufle. Spacer w gaju oliwnym , zapoznanie się z procesem tłoczenia oliwy z oliwek  - lunch w starym młynie. Przejazd do Cortony, spacer po  liczącym sobie około 3000 lat , jednym z 12, założonych przez Etrusków miast – państw. Cortona pozostała średniowieczną perełką z pełnymi uroku kamiennymi domkami i wąskimi, stromymi uliczkami, połączonymi tak samo wąskimi a czasami jeszcze węższymi chodnikami. Obecnie miasto znane jest z licznych galerii i odbywających się rokrocznie festiwali. Kolacja „ALLA TOSCANA” w restauracji przy głównym placu Cortony. Nocleg                                                                                                                                                

Tekst oryginalny

Zaproponuj lepsze tłumaczenie

Dzień 3     Montalcino – Brunello warsztat  kulinarny                                                                                                                     Po śniadaniu, przejazd do Brunello gdzie będziemy zwiedzać winnicę i przyglądać się produkcji wina. Dla chętnych udział w konkursie deptania winogron. Tutaj też poznamy  tajniki  wyjątkowej  toskańskiej kuchni -  czekają nas warsztaty kulinarne, w czasie których spróbujemy nauczyć się gotowania gnocchi, zagniatać ravioli, smażyć świeże kwiaty cukinii lub gotować zupę z fasoli… Każdy dostanie fartuszek i pod okiem miejscowych mistrzów rondla lub gospodyń domowych zdobędzie bezcenne umiejętności przygotowywania prostego i smacznego włoskiego obiadu.  Kulinarna  lekcja zakończy się własnoręcznie  przygotowanym lunchem, połączonym oczywiście z degustacją lokalnego wina.

Po lunchu przejazd do opactwa St.Antonio oraz Bagno Vignoni –  małego termalnego miasteczka, gdzie będziemy mogli skorzystać z zasobów wód termalnych i oddać się kąpielom.  Powrót na kolację i nocleg.

Dzień 4       Montepulciano - Panicale                                                                                                                                       
Po śniadaniu zwiedzanie Pienzy , bardzo urokliwe renesansowe miasto, następnie przejazd do Montepulciano na lunch na którym podane będzie  „ Pici „ - typowe toskańskie danie wraz z  degustacją miejscowych serów i wędlin.
Po lunchu przejazd ( dla chętnych rowerem ) do winnicy w Montepulciano gdzie produkuje sie słynne Vino Nobile di Montepulciano. Następnie przejazd do magicznego Panicale - spacer po mrocznych zakamarkach średniowiecznego miasteczka na granicy Toscanii z Umbrią.  Czas wolny. 
Kolacja  ( jeśli aura pozwoli - w plenerze ) – taniec i śpiew, nocleg.

Dzień 5       Monte Olivetto                                                                                                                                              
Tego dnia podziwiać będziemy toskańskie wzgórza , dojedziemy do opactwa Monte Olivetto a lunch zjemy na pikniku wśród toskańskiej natury. Po wspólnym lunchu wybierzemy się w drogę powrotną

UWAGA! Oferta na indywidualne zamówienie, program ma charakter ramowy i może być dowolnie modyfikowany, kolejność programu może ulec zmianie                                     

Podobne oferty

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską

Dotacje na innowacje. Inwestujemy w Waszą przyszłość

Hava Incentive Zapraszamy w nowej odsłonie jako
HAVA GROUP Sp. z o.o.